Zastosowanie aromatycznych ziół w kuchni

Niedawno rozpoczęłam własną działalność gastronomiczną. Szczególnie na początku zwracałam uwagę na to, aby słuchać tego, co moi klienci mówią na temat serwowanego przez nas jedzenia. Zauważyłam, że wiele osób chwali naszą kuchnię, za bardzo pyszne i zdrowe posiłki, ale narzeka na to, że są one mało aromatyczne, jakby niedoprawione. Zaczęłam się zastanawiać nad ziołami, które poprawiły by smak dań.

Jakich aromatycznych ziół używać do dań restauracyjnych?

zioła aromatyczneUdałam się do hurtowni spożywczej, gdzie zawsze zaopatrywałam swój lokal gastronomiczny w produkty do przygotowywania posiłków. Tym razem dłużej zatrzymałam się przy dziale z przyprawami i ziołami, zarówno suszonymi jak i świeżymi. Wiedziałam jakie zioła aromatyczne będą odpowiednie do moich posiłków. Przede wszystkim zakupiłam suszone zioła prowansalskie, bazylię, oregano i tymianek do przyprawienia zup. Wszystkie te zioła nawet już suszone są bardzo aromatyczne i dodają daniu mocny, aromatyczny smaczek nie zabijając smaku głównego składnika. Następnie przeszłam do świeżych ziół aromatycznych. Zakupiłam podobne przyprawy, co w przypadku suszonych ziół. Była to bazylia, oregano, a także świeża magii, która ma pyszny aromatyczny i głęboki smak w odróżnieniu od sztucznie przetworzonej suszonej lub płynnej przyprawy. Do koszyka dodałam jeszcze świeżą mięte, która idealnie podkreśla smak deserów.

Jak się już wkrótce okazało to był bardzo dobry wybór. Zakupione przeze mnie zioła aromatyczne bardzo dobrze wzbogaciły smak dań, co moi klienci niezwłocznie zauważyli. Wybierając zioła do kuchni należy wiedzieć, które z nich są aromatyczne i pełne zapachu jako świeże, a które warto kupować również suszone. Zioła można dodawać do wszelkich dań z deserami włącznie, należy tylko odpowiednio dobierać kompozycje smakowe.